A fost un an, pot să spun, destul de greu şi acest lucru se datorează ca la toate spitalele orăşeneşti şi municipale, de talia noastră, scăderea tarifului pe caz ponderat. Dar cu toate astea a fost o provocare şi un an cu oarecare realizări, destul de multe, pe care sperăm să îl încheiem cu bine. Am reuşit în acest an să igienizăm în întregime secţia interne cardiologie şi o bună parte din ambulatorul integrat, să punem în funcţiune şi să igienizăm spaţiul unde este computer tomograful, am reuşit pentru tot spitalul să achiziţionăm un sistem nou de alimentare cu oxigen la patul bolnavului. Finalizăm informatizarea medicală şi sperăm să încheiem anul fără datorii. La sfârşitul anului din banii rămaşi vom reuşi să achiziţionm trei monitoare de funcţii vitale pentru anestezie, ceea ce este un pas înainte. În trimestrul IV al anului 2014 urmează acreditarea. Suntem destul de avansaţi din acest punct de vedere dar mai avem nevoie de dotare cu aparatură, să continuăm igienizările secţiilor spitaului şi sperăm cu puţin ajutor din partea bugetului local şi al Ministerului Sănătăţii să reuşim să fim în grafic cu tot ce ne-am propus. Sper să fie un buget mai bogat în 2014”. (Dr. Aurelia Maşca, manager Spitalul Municipal Sighişoara )
Dr. Mașca Aurelia: ”Sighişoara are nevoie de un spital corespunzător cerinţelor secolului XXI” – 15.12.2013 – Interviu acordat Revistei MedFarm, Publicatia comunitatii medicale si farmaceutice romanesti
Când vorbim de Sighișoara gândurile ne poartă în trecutul îndepărtat, plin de încărcătura istorică a acestui oraș. Spitalul Municipal Sighișoara, un ansamblu de clădiri monument istoric, ce datează din secolul XIX este parte din istoria orașului și adăpostesc secții medicale unde sunt tratați sighișoreni, locuitori din localitățile învecinate, dar și turiștii aduși de numeroasele evenimente ce au loc aici. În 2014 Spitalul este programat pentru obținerea acreditării, un deziderat pentru care dr. Aurelia Mașca, managerul unității medicale luptă pentru a-l atinge.
Reporter: Privind spre ansamblul de clădiri care alcătuiesc Spitalul Municipal Sighișoara, un complex de monumente istorice, ce datează din secolul al XIX-lea, nu putem să nu ne gândim la cum a început totul…medicina în burgul sighișorean. Ce înseamnă pentru dr. Aurelia Mașca să fie managerul acestui spital?
Dr. Aurelia Mașca: În Spitalul Municipal Sighişoara a fost primul meu loc de muncă de la absolvirea Facultaţii de Medicină, cu o întrerupere de 9 luni. După stagiatură am aparţinut acestui oraş şi spital. Pe lângă sentimentele care mă leagă de oraş consider că a fi managerul unui spital vechi de 117 ani este în primul rând o provocare, o provocare în sensul că un spital din secolul XIX trebuie să funcţioneze la standardele unui spital de secol XXI .
Reporter: De-a lungul timpului suișurile și coborășurile din viața spitalului și-au pus amprenta asupra comunității locale. Cum deservește acest spital populația care i se adresează?
Dr. Aurelia Mașca: Spitalul deserveşte o populaţie de 73.560 din Sighişoara şi teritoriu arondat, fiind la limita a trei judeţe de unde avem adresabilitate şi are un număr de 43 de medici care asigură servicii medicale de calitate.
Reporter: Cetatea medievală a Sighișoarei și nu numai sunt importante puncte de atracție turistică. Spitalul răspunde și solicitării de servicii medicale din partea turiștilor. Cât de pregătită este în acest sens unitatea medicală?
Dr. Aurelia Mașca: Fiind un oraş medieval cu o cetate unică în felul ei, care atrage mulţi turişti numărul lor fiind în creştere, echipa managerială este în permanenţă preocupată de aprovizionarea ritmică cu medicamente şi materiale sanitare, cu dotarea cu aparatură şi sporirea confortului hotelier.
Reporter: Spitalul se află la câțiva pași distanța de acreditare. Ce cerințe a reușit să îndeplinească până acum pentru acest deziderat și ce alte investiții ar mai fi necesare?
Dr. Aurelia Mașca: Spitalul nostru a fost programat pentru acreditare în trimestrul IV al anului 2014. În cursul acestui an am reuşit să efectuăm lucrări de igienizare la secţiile Interne, Cardiologie, Pediatrie, Laborator de analize medicale şi Imagistică. Până la sfârşitul acestui an vom finaliza montarea unei noi instalaţii de oxigen la patul bolnavului, un sistem de sonorizare şi iluminare, vom termina şi informatizarea spitalului. Pentru anul următor ne-am propus reparaţii capitale la faţadele clădirilor, a Secţiei Obstretică Ginecologie, recondiţionarea lifturilor şi dotarea Secţiei Chirurgie cu un aparat de sterilizare automat .
Reporter: Revenind la specificul clădirilor, datorită faptul că sunt declarate monument istoric există impedimente care stau în calea obținerii acreditării?
Dr. Aurelia Mașca: Dacă vom reuşi cele propuse de noi, cu tot specificul pavilionar al clădirilor şi cu vechimea lor, sperăm să obţinem acreditarea la termenul planificat.
Reporter: Cum se conturează, în viziunea dumneavoastră, dezvoltarea Spitalului Municipal Sighișoara, din toate punctele de vedere, pe perioada mandatului dumneavoastră?
Dr. Aurelia Mașca: Chiar dacă vom reuşi să renovăm clădirile spitalului, să dotăm cu aparatură, să atragem noi medici specialişti, oraşul Sighişoara, în viziunea mea, are nevoie de un spital nou, corespunzător cerinţelor secolului XXI.