Istoric Spital

Încă din evul mediu au existat la Sighişoara preocupări în domeniul medicinii. Astfel, la 1461 este atestată Biserica Spitalului cu un mic azil în apropiere, iar la 1507 Biserica Leproşilor cu spitalul adiacent. În această perioadă cei care se ocupau în oraşe de problema sanitară erau cei grupaţi în jurul breslei bărbierilor, însă mai apăreau şi medici intineranţi. Primul medic atestat la Sighişoara este H. Pankratius în 1561. Acesta va locui în oraş până la decesul său survenit la 1583. În anul 1775 avem atestat documentar primul chirurg la Sighişoara. Este vorba de Josef Bacon medic militar în armata austriacă, iar în prima jumătate a secolului al XIX-lea avem şi pe primul dentist, Friedrich Krauss.
Poblemele de sănătate cu care se confunta oraşul, datorită numeroaselor epidemii, va determina municipalitatea să numească un medic al oraşului, al carui prim rol era de a asigura carantina şi de a organiza un spital. Primul medic al oraşului a fost Johann Christian Gottlieb Baumgarten la anul 1801, iar primul spital organizat după principii moderne a fost în vechiul azil de pe lângă Biserica Spitalului ( azi locul unde se găseşte fosta clădire a şcolii profesionale a Liceului MIU ).

spitalsighisoaravechi

Dezoltarea ulterioară a oraşului şi lipsa unei secţii de chirurgie va determina construirea în anul 1896 a unui spital modern în cartierul Corneşti. Iniţial avea doar un pavilion de 20 de paturi, însă în scurt timp, datorită muncii depuse de primul director, dr. Julius Oberth (tatăl savantului Hermann Oberth), s-au construit şi alte pavilioane şi astfel în anii 30 ai secolului XX, spitalul sighişorean dispunea de 360 de paturi cu secţii numeroase şi cu medici renumiţi la nivel naţional şi chiar european, dacă amintim aici pe medici ca: Dr. Julius Oberth, Dr. Johann Leonhardt, Dr.Nicolae Onaca şi Dr. Alexandru Căpăţână.

Dintre medicii care au detinut si functia de director/manager amintim Dr. Comșa Traian, Dr. Sasu Petru, Dr. Gavrilă Lucian, Dr. Pușcas Cornel, Dr. Buicu Florin, Dr. Mașca Aurelia, Dr. Szaitz Andrea , Dr. Strat
Alexandru și în prezent, din nou Dr. Mașca Aurelia.

Dr. Nicolae Teşculă